Faruk ARSLAN 14 Mayıs 2019 Salı YENİ AKİT
AK Parti Hükümeti, Türkiye’nin yarınlarını teminat altına almak için harekete geçiyor. Asırlardan beri ülkemizin en büyük gücü olan aile kurumunun karşı karşıya kaldığı hukuki tehditlerle ilgili harekete geçen hükümetin, torba yasa ile süresiz nafaka, çocuk haczi ve genç evlilik sonucu oluşan mağduriyetleri gidereceği öğrenildi. TBMM’ye çıkarma yapan aile derneklerinin milletvekillerinden aldığı müjdeler mağdurların yüreklerine su serpti. Şimdi tüm gözler, 23 Haziran sonrasında çalışmaların hız kazanacağı TBMM’de...
Aileleri yıkıma sürükleyen, boşanmaları tarihi seviyeye çıkaran, evlilik oranlarının düşmesine neden olan yanlış hukuki uygulamaların kaldırılması veya yenilenmesi için mitili Ankara’ya atan aile STK’ları, temaslarını sürdürüyor. Türkiye Dağılmış Aileler ve Çocuk Hakları Derneği (TÜDAÇ-Der), Genç Evlilik Mağdurları Platformu, Boşanmış Ebeveynler ve Çocukları Platformu’nun üç koldan gerçekleştirdiği ziyaret trafiğinde aile kuran fertleri madden ve manen tüketen yanlış kanunlar gündeme getiriliyor. Geçtiğimiz hafta TBMM ziyaretleri kapsamında
AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş başta olmak üzere 20’ye yakın parlamenterle temas kuran aile STK’ları, aldıkları sevindirici haberleri gazetemiz Akit’le paylaştı.
TÜDAÇ-Der Başkanı Cengiz Dinçer, Genç Evlilik Mağdurları Platformu Başkanı Sevim Eraydın ve Boşanmış Ebeveynler ve Çocukları Platformu Başkanı Onur Doğan’ın gerçekleştirdiği ziyaretlerde, aile konusunda tüm sorunların vekiller tarafından farkında olunduğu kaydedildi. TÜDAÇ-Der Başkanı Cengiz Dinçer; süresiz nafaka, beyan esaslı 6284 sayılı kanun, çocuk haczi, genç evlilik, Ebeveyne Yabancılaşma Sendromu, pozitif ayrımcılık ve uzun süren yargılamalar sonucu doğan problemlerin tüm milletvekillerine anlattıklarını belirtti.
Dinçer, 23 Haziran sonrası için işaret aldıklarını söyledi. Hem iktidar hem muhalefet milletvekillerinin aile problemlerine neden olan yasaların yanlışlığına vurgu yaptığını ifade eden Cengiz Dinçer, “Hem iktidar hem muhalefet kanadından görüştüğümüz her milletvekili bizleri sıcak bir şekilde ağırladı ve görüşmeler hoş ortamlarda gerçekleşti. Özellikle iktidar kanadının milletvekilleri; çocuk icrası, süresiz nafaka, genç evlilik konusunda yasaların hazır ve torba yasa ile çıkarılacak. Bu kanunların, yerel seçim süreci dolayısıyla bekletildiği ve olgunlaştırıldığı söylendi. Hangi vekille konuşsak, ailelerdeki sorunlara ilişkin konulara vâkıf olduklarını, çözüm için yol haritalarının oluştuğunu gördük” şeklinde konuştu.
Sorunların İstanbul seçimleriöncesinde çözülmesini teklif ettiklerini anlatan Dinçer, “Bizler 23 Haziran sonrasının yerel seçimlerde eksi oy olarak kendilerine yansıyabileceğini kendilerine aktardık. Süresiz nafaka borcu dolayısıyla sandığa gidemeyen yüzbinlerce kişinin zaruri olarak sandığa gidemediğini hatırlattık. Bunun yanı sıra İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladık. CHP ve İyi Parti yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde de aynısını söyledik. EYS, velayet, çocuk icrası, süresiz nafaka, genç evlilik, 6284 gibi hukuki uygulamalardaki yanlışlıkların giderilmesinin sosyal rahatlamaya neden olacağını ve oy olarak da getirisi olacağını bildirdik” dedi.
Yasaların gecikmesinin önünde en büyük etkenin kamuoyundaki art niyetli yorumlar ve etkilerden kaynaklandığını ifade ettiler. Ayrıca itirazların titizlikle incelendiğini, ailelerdeki her tarafı memnun etme gayesiyle çalışma yürüttükleri söylendi. Dinçer, milletvekillerinin ekseri görüşünün, 6284 sayılı kanunun delile değil de beyana dayalı olmasının yanlış olduğundan yana olduğunu söyledi. Dinçer’e göre vekillerin çoğunluğu, beyan esaslı 6284 yasasının acele şekilde çıkarıldığını, yeterince değerlendirilemediğini ve mağduriyetler oluşturduğunu kabul ediyor.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan ile de görüşme fırsatı bulduklarını vurgulayan Tüdaç Der Başkanı Dinçer, şöyle devam etti: “Yargıtay 2. Dairesi Başkanı Gençcan’ın 6284 sayılı kanunla ilgili değerlendirmesi en dikkat çekici olanı. Bu kanuna dayanak olarak önüne gelen dosyaları dikkate bile almadığını söyledi. Gençcan’a göre 6284 suistimale açık olduğundan dolayı, içeriğinde sadece 6284’ün yer aldığı, delilin, belgenin olmadığı davalar önemsenecek değeri bulunmuyor.”
https://www.yeniakit.com.tr/haber/yuva-yikan-yasalara-nester-752667.html